Tapio Anttila
Tila ilman kalusteita on vaan tila, ja kalusteet ilman tilaa ovat vaan kalusteita - yhdistettynä ne muodostavat kodin. Olen opiskellut sekä sisustusarkkitehdiksi että kalustemuotoilijaksi ja tehnyt molempia asioita elääkseni. Tämä yhdistelmä on auttanut ajattelemaan alaa avarammin. Huonekaluillani on aina joku ilmeinen tai ilmeetön konteksti tilaan. Lue lisää mitä meinaan.
Varoitus: Tämä ei ole trendikäs sisustusblogi juttu.
En tee siis huonekalujani irrallisina objekteina ilman yhteyttä käyttäjäänsä ja tilaan. Jotkut suunnittelemistani kalusteista ovat päässeet museoiden vitriineihin ihmisten ihailtavaksi, joka kieltämättä on ihan mukavaa, mutta se ei ole kuitenkaan niiden ensimmäinen eikä perimmäinen tarkoitus. Enemmänkin tuo näennäinen näkökulma tilan ja kalusteen avoliitosta ohjaa suunnitteluani, joka on itseasiassa aika monivaiheista.
Ensin täytyy pystyä päättämään mitä suunnittelen mallistooni. Silloin kuvaan astuu mielikuva tilasta, johon ajattelen suunnittelevani jotain. Se vaatii perehtymistä ihmisten arkeen ja heidän ongelmakohtiinsa siinä. Pohdin, pystynkö tuomaan niihin jotain uusia ratkaisuja, joko toiminnallisia tai tilallisia. Tässä vaiheessa tarvitaan myös pieni vilkaisu olan yli tarjontaan ja pohdintaa onko siellä aukkoja mitä minä voisin suunnittelullani täyttää.
" Yritän välttää tuomasta markkinoille esineitä, joista siellä on jo ylitarjontaa."
Seuraavassa vaiheessa alkaa hahmottumaan jokin tilaan ja/tai käyttöön liittyvä ongelma. Me suomalaiset asumme aika pienissä tiloissa ja valtaosa designistani liittyy nimenomaan tällaisten tilojen tilallisiin ratkaisuihin. Vuodesohvani ovat paras esimerkki tästä. Olen kehittänyt useita malleja, jotka eivät näytä vuodesohvilta. Ne ovat siron näköisiä, keveitä ja sopivat hyvin huoneisiin, joissa tilaa ei liiemmälti ole. Tyypillisesti niitä ovat vierashuoneet, arki olohuoneet ja erilaiset vapaa-ajanasuntojen tilat. Mutta miksei pienet ja vähän isommatkin olohuoneet, joihin olemme toimittaneet paljon sohviamme. Kaikkia näitä yhdistää monikäyttöisyys, joka ratkaisee oivallisesti pienen tilan tai tilanteiden pieniä ja suuria ongelmia.
Mallistoni muut tuotteet seuraavat vuodesohvien jalanjäljissä. Olen yrittänyt tehdä lepotuoleista, ruokapöydistä ja niiden tuoleista mahdollisimman keveitä. Taustalla on ajatus, että ne eivät täytä tilaa ja olisivat helppoja siirrellä. Jos tila on täynnä isoja, pehmeitä ja pyöreitä muotoja, se ”tukkiutuu” entisestään. Haluan tarjota suunnittelemillani tuotteilla kuluttajille ratkaisuja, jotka antavat tilan hengittää, eivätkä tukehduttaa sitä. Puisissa huonekaluissa sen toteuttaminen on haasteellista, koska puiset rakenteet ovat yleensä raskaampia. Suunnittelijana pidän haasteista - siksi kevyiden puisten huonekalujen suunnittelu kiinnostaa minua erityisesti.
"Haluan tarjota suunnittelemillani tuotteilla kuluttajille ratkaisuja, jotka antavat tilan hengittää, eivätkä tukehduttaa sitä."
Värit sisustuksessa ovat oma lukunsa. On tunnettua, että lämpimät värit esineissä laajentavat ja suurentavat niitä. Varsinkin yhdistettyinä pyöreisiin ja pehmeisiin muotoihin. Näin ollen ne luonnollisesti täyttävät tilaa - tuovat pienempään tilaan ahtautta, joka ei välttämättä ole tarkoitus. Tästä syystä suosin neutraaleja värejä isoissa pinnoissa. En missään nimessä tarkoita, etteikö voimakkaitakin värejä voisi käyttää, mutta ehkä ennemmin pienemmissä ja helposti päivitettävissä pinnoissa, kuten sisustustekstiileissä ja muissa sisustusesineissä. Tämä sama periaate koskee myös maalattuja tai tapetoituja tehostepintoja. Eli kun elämäntilanne tai tilan käyttötarkoitus muuttuu, neutraalit huonekalut pysyvät ja värikkäät pienemmät sisustuselementit voi päivittää helpommin ja edullisemmin. Tämä on samalla niiden isompien tuotteiden kuten sohvien elinkaaren pidentämistä, mikä luonnollisesti on myös vastuullista.
Vaikka tuotteemme sopivat hyvin pieniin tiloihin, ei suuremmatkaan tilat ole missään nimessä pois suljettuja – päinvastoin. Isommassakin tilassa voi olla hyvä jättää tila ”hengittämään”. Silloin kun oleskelu- tai ruokailuhuoneessa on koko seinän mittainen lasiseinä ja sen takana hieno luontomaisema, ei näkymää todellakaan kannata peittää raskailla kalusteilla.
Kaikkien tilojen kalustamisessa tulisi olla jokin tavoite. Minkälaiseksi tilan luonnetta halutaan muokata valinnoilla; intiimiksi vai avarammaksi, käytännölliseksi, kodikkaaksi, monikäyttöiseksi, ajattomaksi, aikaa kestäväksi, kevyeksi vai raskaaksi? Näitä kysymyksiä on loputtomiin. Kun tavoitteet ovat selvät, kalusteiden ja muiden sisutuselementtien valinta on helpompaa.
Olimme yhdessä suomalaisen Hetki-sauna brändin kanssa keväällä 2024 Berliinissä Suomen suurlähetystön Sauna / Die Sauna-tapahtumassa. Kalustimme Hetki-saunan pukuhuoneen, joka oli vain 2 x 2 m kokoinen erillinen rakennus - eli todella pieni. Yllätyin itsekin, kuinka hyvin tila tuli kalustettua ja silti se ei näyttänyt ”täyteen tupatulta sardiini purkilta”. Tilassa oli kolmen istuttava, 2 hengen nukkumapaikat ja tarvittavat vuodevaatteet sisältävä, Frendi-vuodesohva. Sen apuna Aski-sohvapöydät tuomassa monikäyttöisesti säilytystilaa pyyhkeille ja pientavaroille. Viimeisen silauksen sisustukseen toivat Renki-hyllyt ja -naulakko, Aski-peili ja -plafondi sekä Kokoa-matto.
Kun kaikki toiminnalliset tavoitteet saatiin hoidettua, lopputuloksena syntyi yllättävän avara tilavaikutelman.
- Tapio
p.s. Pienin ja tilaystävällisin kolmen istuttava vuodesohva - FRENDI