Vierailijana Arja Anttila
”Yrityksenä kompensoimme kaikkien tuotteidemme hiilijalanjäljet.
Myös ihmisten jalanjäljet voi hyvittää. Täytin kesällä pyöreitä ja sain yritykseltäni lahjan, joka sovittaa koko tämänhetkisen maallisen vaellukseni. Omatuntoni ei enää hiillosta ja tämä tapahtui hillitysti sekä hiiltymättä. Miten - siitä kertoo tarkemmin blogini vierailijana vaimoni ja brändimme primus motor”.
- Tapio
Operaatio ”Suomen ensimmäinen hiilineutraali designer”
Syntymäpäivälahjoja on monenlaisia, mutta jos haluaa antaa saajalleen jotain erityisen merkityksellistä ja pitkäikäistä, on lahjan ideointi haaste. Pohdintani keskiössä vilistivät aika puisevat asiat; puumies, puu-ukko, metsän kuningas, japanilainen puun merkki logona, puu malliston päämateriaalina. On palkintoja, tunnustuksia ja asiantuntijuutta monella saralla ja mietin, että eihän tuo mitään tarvitsisi. Sitten sain aivan loistavan idea. Viime talvena tiimimme loi mallistollemme oman hiilijalanjälkilaskurin ja päädyimme kompensoimaan kaikkien tuotteiden päästöt puiden istutuksella. Eihän tällaiselle puumiehelle siis voi antaa kuin sertifikaatin, eikä mitä tahansa puusertifikaattia vaan ”Suomen ensimmäinen hiilineutraali designer” -sertifikaatin.
Kun kilometrejä on takana 60 vuoden edestä, on mielenkiintoista ajatella elämänpolun eri vaiheita ja sen taakse jättämää päästövanaa. Tämä kyseinen polku on kulkenut läpi 60-luvulla kohonneen elintason ja TV:n yleistymisen, 70-luvun Keihäs-matkojen kautta 80-luvun ”juppi kulutusjuhlista” päin 90-luvun lamaa. 2000-luku rakensi tälle polulle globaalin sillan, joka toi koko maailman Tapion kotisohvalle. Polku on kulkenut niukkuudesta kohti yksilöllisiä valintoja ja uudenlaista ostokuluttamista, muuttunut polusta maantietä myöten moottoritieksi. Ja jos 2020-luku ei olisi tullessaan nostanut tuon moottoritien viereen vihreää vastuullisuuskylttiä, tämä vaihtoehtoinen lahja olisi tuskin koskaan toteutunut tai ylipäätään tullut mieleeni.
Idean toteuttamisen tukena on puhdas data keskiverto suomalaisesta, jonka hiilijalanjäljeksi on laskettu 13 500 CO2e/ vuosi. Tosin päivänsankarimme ei ole ihan perus-normi-keskiverto-kansalainen, vaan utelias, kokeilunhaluinen ja hanakasti toimeen käyvä yksilö. Ja sen mitä hän tekee, hän tekee täysillä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään yletöntä mässäilyä, yötä päivää saunomista tai turhaa, raskaalla jalalla kaahailua. Eläminen passiivitalossa ja 25 vuotta ilman punaista lihaa pienentävät hiilijälkeä, kun taas työhön liittyvä matkustaminen ja toki jotkut harrastuksetkin vaativat tuohon keskiverto suomalainen -laskentakaavaan korotusta.
"Yksi puu, lajista ja kasvupaikasta riippuen, sitoo hiilidioksidia 750–1000 kg sadan vuoden aikana."
Laskin saamieni faktojen perusteella, hiukan yläkanttiin pyöristäen, että 60-vuotias puu on sitonut hiilidioksidia n. 500 kg. Tämä tarkoittaisi Tapion 810 000 kg hiilijalanjäljen kompensointia 1620 puuntaimella.
Kun laskin saman ensin mainitsemallani 100-vuotiaan puun hiilidioksidin sidonta määrällä, tarvittava taimimäärä olikin vain 1000 taimea. Laskelmia on helppo tehdä tietyn asian, esimerkiksi ajetun kilometrimäärän, kompensoimiseksi. Yhden ihmisen hiilijalanjäljen täsmällinen määrittäminen sen sijaan taitaa olla vielä mahdotonta ja päädyin siksi tyytymään korotettuun keskiverto kaavaan. Aloitetaan siis 1000 puuntaimella ja lisätään määrää tarvittaessa.
Operaatio ”Suomen ensimmäinen hiilineutraali designer” aloitettiin viime viikolla. Istutimme operaation alkulämmittelyksi sadan taimen juhlakoivikon Hollolaan, Tiirismaan rinteen hakkuun reuna-alueelle (60,98268° P, 25,54261° I). Haaveena on päästä istuttamaan ainakin osa operaation taimista joutomaalle, josta niitä ei kaadettaisi heti 60 vuoden kuluttua vaan ne saisivat kasvaa rauhassa. Laitetaan siis sopiva joutomaa hakuun! Tästä on hyvä jatkaa keväällä 2023.
Omasta, yhtiön ja koko tiimin puolesta
- Arja